Φοιτητικό έπιπλο
5
post-template-default,single,single-post,postid-5,single-format-standard,bridge-core-3.0.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-28.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Φοιτητικό έπιπλο

Καλωσορίσατε στα πιο δημιουργικά χρόνια της ζωής σας. Γεμάτα ενέργεια και ενθουσιασμό, τα φοιτητικά χρόνια μένουν πάντοτε αξέχαστα. Η δημιουργικότητα θα ξεπηδήσει έμφυτα από μέσα σας, όταν θα ξεκινήσετε την οργάνωση του χώρου σας.

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα που πρέπει να κάνετε, είναι μια λεπτομερή καταγραφή των επίπλων και γενικότερα των αντικειμένων που κρίνετε απαραίτητα για τον χώρο σας. Είναι πολύ πιθανό μάλιστα οι αγαπημένοι σας συγγενείς να προθυμοποιηθούν να σας παραχωρήσουν κάποια δικά τους παλιά έπιπλα. Κρατήστε εκείνα που θα μπορούσαν να έχουν προοπτικές μεταποίησης, όπως μια παλιά κλασσική πολυθρόνα, με παλιομοδίτικο ύφασμα, που αν αλλαχτεί ή καλυφθεί, μπορεί να μετατραπεί σε ένα πολύ μοντέρνο ρετρό διακοσμητικό στοιχείο. Τα φοιτητικά σπίτια διακρίνονται για τον χαρακτήρα του προσωρινού, οπότε δεν χρειάζεται να τα αγοράσετε όλα εξαρχής.

Για να διευκολύνετε τις κινήσεις σας, θα πρέπει να χωρίσετε τον φοιτητικό σας χώρο σε 2 ζώνες. Τη ζώνη ξεκούρασης-προσωπικού χώρου και τη ζώνη εργασίας. Έτσι, θα γνωρίζετε στοχευμένα ποια έπιπλα πρέπει να μπουν στην κάθε ζώνη αλλά και πόσο όγκο καταλαμβάνουν αυτά. Φυσικά, τον διαχωρισμό αυτό των ζωνών μπορείτε να τον κάνετε και στη πραγματικότητα. Ακόμα κι αν ο χώρος είναι ενιαίος μπορείτε με ένα διαχωριστικό, ένα παραβάν ή και με τη βιβλιοθήκη σας να οριοθετήσετε τις ζώνες.

Στη ζώνη ξεκούρασης, αυτό που θα καταλάβει το μεγαλύτερο χώρο, είναι το κρεβάτι σας. Προτιμήστε το μεταλλικό για μεγαλύτερη αντοχή αλλά και για να μη σας περιορίζει στον συνδυασμό του με τα υπόλοιπα έπιπλα, αξιοποιείστε το χώρο κάτω από αυτό τακτοποιώντας εκεί βαλίτσες ή κουτιά με πράγματα, τα οποία δεν χρησιμοποιείτε καθημερινά. Αν πάλι δεν έχετε σκοπό να αγοράσετε σκελετό κρεβατιού, πετάξτε το στρώμα στο πάτωμα με χρωματιστές μαξιλάρες. Εξαιρετική οικονομία χώρου προσφέρει κι ο καθρέφτης όταν τοποθετείται στο εσωτερικό φύλλο της ντουλάπας, αφήνοντας έτσι ελεύθερες τις επιφάνειες των τοίχων για ράφια ή κάποια παπουτσοθήκη. Επίσης, οι εξωτερικές επιφάνειες μιας ντουλάπας μπορούν να αξιοποιηθούν, χρησιμοποιώντας μπογιά μαυροπίνακα ώστε να κρατάτε τις σημειώσεις για τα καθημερινά πράγματα που έχετε να κάνετε. Είναι μια οικονομική λύση με πολύ παιχνιδιάρικο αποτέλεσμα. Αν ο χώρος σας είναι περιορισμένος, οργανώστε τα αντικείμενά σας σε καλαθάκια ή κρεμαστά κουτιά που μπορείτε να βρείτε εύκολα στο εμπόριο και ράφια ξύλινα πολύ οικονομικά, που μπορείτε να βάψετε σε όποια απόχρωση ξύλου επιλέξετε ή να τα κάνετε ακόμα και πολύχρωμα. Για κομοδίνο επιλέξτε ένα χαμηλό τραπεζάκι με ροδάκια, ώστε να μπορείτε να το μετακινείτε εύκολα στο χώρο σας. Εάν στη ζώνη αυτή, έχετε τη δυνατότητα να τοποθετήσετε και τηλεόραση, επιλέξτε ένα έπιπλο ανάλογα με το ύψος του κρεβατιού σας. Οι plasma/LCD τηλεοράσεις προσδίδουν έναν άλλο αέρα, όταν τοποθετούνται απευθείας στον τοίχο,δημιουργούν όμως επιπλέον σύγχυση με τα άχαρα καλώδια που κρέμονται και που πιθανόν έχετε συνδέσει και με άλλες συσκευές (παραδείγματος χάριν ένα ηχοσύστημα ή τη κονσόλα παιχνιδιού σας).

Στη ζώνη εργασίας οι απαιτήσεις της οργάνωσης είναι μεγαλύτερες και μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο όταν οι διαστάσεις του χώρου μας περιορίζουν. Προσπαθήστε να περιορίσετε τον χώρο εργασίας σας σε έναν τοίχο, ομαδοποιώντας τα έπιπλα που χρειάζονται για να τον απαρτίσουν. Προτιμήστε λιτά έπιπλα και γραμμές που δεν θα βαρύνουν τον χώρο σας και θα σας επιτρέψουν να τοποθετείτε πάνω σε αυτά τον όγκο της εκάστοτε εργασίας σας. “Less is more”, λένε οι Άγγλοι. Μη γεμίζετε το χώρο με έπιπλα ογκώδη και τον μπουκώνετε. Μια μεγάλη βιβλιοθήκη που πιάνει όλο τον τοίχο, μπορεί να φαίνεται επιβλητική, καταλαμβάνει όμως υπερβολικά πολύ χώρο και γεμίζει οπτικά το δωμάτιο. Αντ΄ αυτής προτιμήστε μια κρεμαστή, πιο στενή, που θα αφήσει ελεύθερο το χώρο για ένα γραφείο, κάτω από αυτή. Κάτι πολύ σημαντικό, αν έχετε μικρό χώρο, είναι τα έπιπλα που θα πάρετε, να είναι πολυχρηστικά. Υπάρχουν, για παράδειγμα, τραπεζάκια που έχουν τη κατασκευαστική δυνατότητα να στενεύουν στο μήκος, οπότε μπορείτε να τα έχετε στον τοίχο σαν κονσόλες και να αφήνετε πράγματα επάνω (να γίνει δηλαδή η προέκταση του γραφείου σας) ή ακόμα και όταν έρχεται η παρέα σας, να το ανοίγετε για να εξυπηρετούνται περισσότερα άτομα δίπλα στη τραπεζαρία σας. Για το έπιπλο του γραφείου αγοράστε μια μεγάλη ξύλινη επιφάνεια σε ένα ουδέτερο χρώμα και βιδώστε σε αυτή τέσσερα λεπτεπίλεπτα ποδαράκια που σας αρέσουν. Θα ρίξετε έτσι το κόστος αγοράς αλλά θα εξοικονομήσετε και χώρο για μία συρταριέρα, που πάντα είναι χρήσιμη στο χώρο του γραφείου ή θα μπορείτε να τοποθετήσετε τον πύργο του υπολογιστή σας από όποια μεριά σας διευκολύνει. Είναι επίσης σημαντικό στο σημείο που μελετάτε, το φως να έρχεται από το πλάι αλλά ενισχύστε το παρόλα αυτά με το κεντρικό φως πάνω από το μέρος που διαβάζετε.

Να θυμάστε πως πάντα πρέπει να αφήνετε χώρο για το έπιπλο που θα χρειαστεί να βάλετε στο μέλλον. Όσο καλά και να σκεφτείτε τι χρειάζεστε, στην πορεία θα δημιουργηθούν ανάγκες αποθήκευσης που δεν είχατε υπολογίσει. Δε χρειάζεται να τα καλύψετε όλα εξαρχής. Φροντίστε τα έπιπλα σας να μπορούν να μετακινηθούν εύκολα για να έχετε τη δυνατότητα να καθαρίζετε και ευκολότερα. Να κρατάτε το χώρο σας καθαρό και τακτοποιημένο, όχι μόνο για λόγους αισθητικής και καθαριότητας αλλά και γιατί ένας χώρος τακτοποιημένος κι αισθητικά όμορφος μας δίνει θετικά κίνητρα στο να συγκεντρωνόμαστε στη δουλειά μας περισσότερο.

Μαρτίνου Ευαγγελία
Αρχιτέκτονας εσωτερικού χώρου-Διακοσμήτρια

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.