Όσο περισσότερα και να γνωρίζετε για τη διακόσμηση του σαλονιού σας , σίγουρα πάντα θα υπάρχουν λάθη που μπορούν να βελτιωθούν και να οργανώσουν τον χώρο σας ώστε να γίνει  πιο λειτουργικός για εσάς και την οικογένειά σας.Να μην ξεχνάμε ότι η διακόσμηση του σπιτιού μας είναι η προέκταση του εαυτού μας γι΄αυτό και αξίζει να προσπαθήσουμε ώστε να μας γεμίζει  ενέργεια και να λειτουργεί θετικά στην διάθεσή μας .

Παρακάτω σας επισημαίνουμε μερικά από τα κυριότερα λάθη :

1. Προσέξτε πώς θα οργανώσετε τον χώρο σας.Μην τοποθετείτε  έπιπλα ή αντικείμενα που έχετε για να μην τα πετάξετε στο σπίτι σας γιατί κάθε χώρος έχει συγκεκριμένες διαστάσεις και θέλουμε να του δώσουμε συγκεκριμένο ύφος. Ετσι λοιπόν το πρώτο που έχετε να κάνετε όταν μετακομίζετε ή παντρεύεστε και συγκεντρώνετε τα έπιπλα από δυο σπίτια είναι να αποφασίσετε στο ύφος που θα θέλατε να δώσετε στο κάθε χώρο ξεχωριστά και να διαχωρίσετε τα αντικείμενα που πραγματικά ταιριάζουν στις νέες διαστάσεις και στυλ του δωματίου σας.Να κρατήσετε τις σωστές αποστάσεις ανάμεσα στους διαδρόμους ώστε να μη χρειάζεται να να μετακινήσουμε κάποιο έπιπλο για να περάσουμε αυτό σημαίνει ότι κάποιο έπιπλο έχουμε τοποθετήσει λάθος στο σαλόνι μας. Να θυμάστε ότι για κάθε χώρο η κατάλληλη απόσταση ανάμεσα σε κάθε διάδρομο είναι 1 μέτρο, και να θυμάστε ότι όταν τα έπιπλα δεν ακουμπούν στον τοίχο αντανακλούν ένα πιο οικείο και φιλικό αποτέλεσμα.

2. Η διακόσμηση με κάδρα και πίνακες παντού  μπερδεύει την συνολική εικόνα και δημιουργεί ένταση.Δημιουργήστε γωνιές σε συγκεκριμένους χώρους του σπιτιού σας όπως για παράδειγμα σε ένα μπουφέ εικόνες διαφορετικού μεγέθους ώστε να προσδώσουν στυλ χωρίς να  παραμορφώσουν τον χώρο ή ,σε ένα κενό χώρο  δημιουργήστε μια μοναδική γωνιά μόνο με φωτογραφίες ίδιου χρώματος αλλά διαφορετικού μεγέθους ώστε να φτιάξετε έναν τοίχο με ομοιομορφία.Σε minimal διακόσμηση σας προτείνουμε να τοποθετήσετε τα  μεγάλα κάδρα στο πάτωμα και να μην χρησιμοποιήσετε φωτογραφίες ή μικρά κάδρα.

3. XΡΩΜΑΤΑ. Προσπαθήστε να μην αναμειγνύεται πάνω από τρία χρώματα σε έπιπλα και μικρούς χώρους .Να θυμάστε ότι ο χώρος του σαλονιού χρειάζεται μόνο ένα βασικό χρώμα και δυο συμπληρωματικά, ώστε το mix and match να δώσει στυλ στον χώρο.Επιλέξτε ένα στυλ floral, minimal, country ή κλασσικό και με βάση αυτό θα καταλήξετε με ευκολία στο ύφος που θα έχουν τα υφάσματα του καναπέ ,οι κουρτίνες το ύφασμα της τραπεζαρίας και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που διακοσμούν το σπίτι σας.Για παράδειγμα αν καταλήξατε σε coyntry στυλ θα συνδυαζόταν άψογα μια floral πολυθρόνα και αντικέρ έπιπλα και  αέρινη υφή στις κουρτίνες ενώ ταυτόχρονα οι αποχρώσεις στους τοίχους μπορούν να καλυφτούν με χρώματα ή ταπετσαρίες χωρίς να αντανακλούν ένα φλύαρο αποτέλεσμα αλλά ένα αρμονικά συνδεδεμένο στυλ.

4. Φωτισμός.Όλες οι γωνιές του σπιτιού πρέπει να φωτίζονται με τον δικό τους τρόπο. Μην αρκείστε σε ένα φωτιστικό οροφής αλλά προβείτε στην τοποθέτηση και ενός φωτιστικού δαπέδου  μια λάμπα στο τραπεζάκι ή ενδεχομένως ένα κρυφό φωτισμό ,ώστε καθώς αναμειγνύονται οι ακτίνες να δημιουργείτε μια υπέροχη ατμόσφαιρα που θα σας αιχμαλωτίζει με την αρμονία της.Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι κάθε δωμάτιο έχει και τις δικές του ανάγκες για φωτισμό. Για παράδειγμα όταν βρισκόμαστε στο δωμάτιο που διαβάζουμε χρειαζόμαστε περισσότερο φως αντίθετα με μια γωνιά του σαλονιού μας που χρησιμοποιούμε για χαλάρωση.όπου πρέπει να χρησιμοποιούμε μαλακό φωτισμό και ιδανικά με dimmer  ώστε οι απαλές λευκές λάμπες να ολοκληρώνουν το ξεκούραστο και οικείο περιβάλλον που επιθυμείτε.

5. Δώστε μεγάλη σημασία στα σημαντικά  στατικά στοιχεία του κάθε δωματίου και εκμεταλλευτείτε τα για να δώσετε τον σωστό προσανατολισμό στον χώρο σας. Για παράδειγμα όταν ΄χουμε ένα τζάκι το μετατρέπουμε σαν τον πόλο έλξης του σαλονιού και τοποθετούμε το σαλόνι γύρω από αυτό ή αντίστοιχα άν έχουμε μια μεγάλη μπαλκονόπορτα , μετακινούμε τον καναπέ  μπροστά της ώστε να έχουμε ένα φωτεινό σαλόνι.

6. Ο όγκος και το ύψος των επίπλων έχουν καθοριστική σημασία στην τελικά αρμονία του χώρου.Για παράδειγμα ένα ψηλό τραπεζάκι μπροστά σε ένα ψηλό καναπέ ή ψηλές και επενδυμένες καρέκλες με μια ογκώδης τραπεζαρία 6. Πολλές φορές τα έπιπλα που επιλέγουμε είναι υπερμεγέθη και δεν ταιριάζουν στον χώρο μας .Γι αυτό λοιπόν μπορείτε πολύ εύκολα να κάνετε μια κάτοψη του χώρ σίγουρα είναι παραδείγματα προς αποφυγήν.Να θυμάστε ότι η αλληλουχία των επιφανειών και η σταδιακή , αρμονική  κλιμάκωση των επίπλων  απαλλαγμένη από οπτικά εμπόδια  προσφέρει  ένα αρμονικό αποτέλεσμα και ένα οικείο και φιλικό περιβάλλον.